Ο ΦΥΛΑΚΑΣ

ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ SECURITY ΝΑ ΗΧΗΣΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΑΧΑΙΑΣ

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΜΕΑ

Καταργείται το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ);

 του Ευρυσθένης Λιμνιώτης - Δρ. Εγκληματολογίας, Εκπαιδευτής Ασφάλειας
Με έκπληξη διάβασα πριν από μερικές ημέρες ένα άρθρο σε γνωστό ειδησεογραφικό blog, στο οποίο ξεκάθαρα αναφέρονταν ως κυβερνητική επιλογή...
η κατάργηση του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ). Για να πω όλη την αλήθεια, επειδή στην Ελλάδα συνηθίζεται «ελαφρά την καρδία» να γράφει κανείς ότι του κατέβει στο κεφάλι ή ότι θα τον βόλευε να συμβεί, δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία.

Όμως ομολογώ ότι χθες το μεσημεράκι, πίνοντας καφέ σε γνωστό στέκι της πλατείας Συντάγματος με ένα φίλο δημοσιογράφο, ο οποίος καλύπτει κυρίως ρεπορτάζ στο χώρο της εκπαίδευσης και συζητώντας το συγκεκριμένο θέμα, τα όσα άκουσα με έκαναν να φύγω από το ραντεβού μας τουλάχιστον προβληματισμένος.

Οι φήμες που μου μεταφέρθηκαν ούτε λίγο ούτε πολύ είναι ότι αν και το ΚΕΜΕΑ αυτή τη στιγμή ουσιαστικά αποτελεί τον πυρήνα των εξετάσεων Πιστοποίησης για τους Επαγγελματίες που παρέχουν Υπηρεσίες Ιδιωτικής Ασφάλειας (σεκιούριτι), όντως βαίνει προς κατάργηση γιατί εξαιτίας της διαδικασίας θίγονται τόσο οι απόφοιτοι των ΙΕΚ της Ειδικότητας «Προσωπικό Ιδιωτικής Ασφάλειας», οι οποίοι φοιτούν για 6 μήνες ώστε να αποκτήσουν δικαίωμα εξετάσεων, όσο και οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ΙΕΚ που παρέχουν την συγκεκριμένη ειδικότητα, αλλά και οι ιδιωτικές εταιρείες Πιστοποίησης που δεν κατάφεραν να πάρουν κομμάτι από την πίτα.

Τι κι αν το ΚΕΜΕΑ λέγεται ότι έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για δεκάδες χιλιάδες ανέργους και εργαζόμενους στον κλάδο ώστε να μην επιβαρύνονται με το κόστος κατάρτισης και πιστοποίησης, τι κι αν έχει υλοποιήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια πρότυπη διαδικασία για την Πιστοποίηση των δεξιοτήτων επαγγελματιών ενός κλάδου, τι κι αν μέχρι τώρα διενεργεί αδιάβλητες εξετάσεις, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ή δυσλειτουργίες, με πλήρη διαφάνεια και αυστηρές διαδικασίες που ούτε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν τηρούνται.

Όλα αυτά δεν παίζουν κανένα μα κανένα ρόλο μπροστά στα οικονομικά συμφέροντα που πιθανότατα θα προκύψουν για κάποιους λίγους ιδιώτες, οι οποίοι θα αναλάβουν την τουλάχιστον εξαμηνιαία κατάρτιση ακόμη και των ήδη εργαζόμενων στον κλάδο και την αντίστοιχη Πιστοποίησή τους, μέσω αμφιλεγόμενων διαδικασιών.

Και φυσικά, αυτή η αλλαγή που θα επέρχονταν στην αγορά μέσω της κατάργησης του ΚΕΜΕΑ, ουδόλως θα έθιγε τον συνεργάτη του ΚΕΜΕΑ που ονομάζεται ΕΟΠΠΕΠ, αφού οι εξετάσεις των ΙΕΚ ούτως ή άλλως διενεργούνται από αυτόν.

Μάλλον στα υψηλά κυβερνητικά επίπεδα, υπάρχουν κάποιοι που βρίσκουν πολύ διασκεδαστικό το να παίζουν με τις ζωές δεκάδων χιλιάδων εργαζόμενων στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών ιδιωτικής ασφάλειας και πολλών άλλων χιλιάδων ανέργων που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτόν, αφού είναι από τους λίγους κλάδους στους οποίους γίνονται προσλήψεις, έστω και κακοπληρωμένου, προσωπικού.

Προς κάθε ενδιαφερόμενο: Ο υποφαινόμενος είναι Δρ. Εγκληματολογίας και εκπαιδευτής ασφάλειας. Δεν είχα την τύχη, αλλά και ούτε επιδίωξα ποτέ να συνεργαστώ με το ΚΕΜΕΑ, με κάποιον συνεργαζόμενο με αυτό φορέα ή ακόμη και με άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζω «πρόσωπα και μυστικά» του χώρου. Κρίνω απλά εκ του αποτελέσματος, οπότε δικαιούμαι να διαθέτω σε μεγάλο βαθμό μια όσο το δυνατόν αντικειμενικότερη γνώμη επί του θέματος. 

ΠΗΓΗ: http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2013/05/blog-post_9042.html#more


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου